Ιδρυτική Διακήρυξη

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΡΓΙΘΕΑ Νέα Εποχή»
Ανδρέας Στεργίου – υποψ. Δήμαρχος

 

Η συμμετοχή στα κοινά, από την αρχαιότητα ακόμα, διαχώριζε τους «πολίτες» από τους «ιδιώτες» δηλαδή τους συμμετέχοντες από τους αδιάφορους για τα δρώμενα στην κοινωνία. Η «εκ του μακρόθεν» ανέξοδη κριτική, δεν υπήρξε ποτέ και για κανέναν παραγωγική και χρήσιμη. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, δεκάδες Αργιθεάτες, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη από όλες τις απόψεις, δημοτική παράταξη που θα διεκδικήσει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που του αξίζουν, αλλά που ταυτόχρονα επιβάλουν οι σύγχρονες συνθήκες.

Η Αργιθέα, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και τις προδιαγραφές που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πρότυπο ήπιας τοπικής ανάπτυξης και έναν τόπο ελκυστικό για εγκατάσταση, οικονομική δραστηριότητα, αλλά και κορυφαίο προορισμό επισκεπτών πανελλαδικής κλίμακας, καθώς αποτελεί μία γεωφυσική οντότητα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία μοναδικότητας. Φυσικά τοπία αλπικών προδιαγραφών, στρατηγική θέση, ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, αξιοσημείωτος πρωτογενής τομέας, υψηλή τοπική αρχιτεκτονική, πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, ιστορικά σημεία αναφοράς, ξεχωριστά τοπόσημα, αυθεντικά λαογραφικά γνωρίσματα, θρησκευτικά μνημεία, συνθέτουν σωρευτικά και εμφατικά μία πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ωστόσο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, η περιοχή μας, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, στερούμενη ακόμη και σήμερα, βασικών υποδομών απαραίτητων για την πρόοδό της. Επιπλέον, δείχνει να έχει παραδοθεί άνευ όρων τα τελευταία χρόνια, σε μια ανούσια και αντιπαραγωγική εσωστρέφεια, καθώς η διαρκής ανακύκλωση των ίδιων μικροτοπικιστικών κραυγών και η ατέρμονη χρήση μιας απαρχαιωμένης ρητορικής, δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της εποχής μας και, σε κάθε περίπτωση, αδικούν την Αργιθέα.

Θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς τομείς σαφώς και έχουν καταγραφεί. Η πλειοψηφία των διατελεσάντων αιρετών και των εθελοντών συμπατριωτών αγωνίστηκε με δυναμισμό για μία πληθώρα καίριων ζητημάτων, πετυχαίνοντας αρκετά. Εθελοτυφλεί όμως, όποιος δεν αναγνωρίζει πως τα θετικά βυθίστηκαν κατά καιρούς στη γενική μέτρια εικόνα.

Αρκεί λοιπόν μία διαχείριση χωρίς καμία προοπτική; Η απάντηση των υγιών δυνάμεων της περιοχής στα παθογόνα κρούσματα είναι κατηγορηματική: αρκετά, ως εδώ. Αξιοποιούμε την ιστορική ευκαιρία. Αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε προσανατολισμό. Προχωράμε με ασφάλεια στο μέλλον. Εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Η Αργιθέα αξίζει τα καλύτερα και δικαιούται να τα διεκδικήσει.

Σήμερα, απαιτούνται γνώσεις, φυσικές αντοχές, όρεξη και εμπειρία. Ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτησιακό προνόμιο, είναι πεδίο προσφοράς. Για αυτόν το λόγο, προχωράμε σε γόνιμη σύγκρουση νοοτροπιών, όχι προσώπων. Θέτουμε νέο δίλημμα στην περιοχή, μετατοπίζοντας το «ζύγι» στην ιεράρχηση των κριτηρίων για τη διοίκηση του Δήμου. Εισάγουμε και θεμελιώνουμε το τεκμήριο της ικανότητας και της διοικητικής επάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνουμε μία ισχυρή αυτοδιοικητική παράταξη, που ανταποκρίνεται πλήρως στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Υποστηριχτές και στελέχη από όλο το ηλικιακό φάσμα, όλους τους πολιτικούς χώρους, όλα τα χωριά της περιοχής, όλες τις δημοτικές ενότητες, όλες τις εστίες διαμονής μόνιμων και απόδημων Αργιθεατών, όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμπορευόμαστε και γιγαντώνουμε τη φωνή της Αργιθέας. Συναποτελούμε ένα δημιουργικό κράμα ανθρώπων, που σε πλήρη σύμπλευση με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, μπορούμε να οδηγήσουμε την Αργιθέα στη νέα εποχή.

Δικλείδα ασφαλείας στο νέο εγχείρημα είναι η αποτελεσματική σύνθεση της αυτοδιοικητικής εμπειρίας των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων. Αξιοποιούμε συνειδητά όλα εκείνα τα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και τα υιοθετούμε ως πολύτιμα εφόδια. Δεν αφήνουμε ημιτελείς τους τίμιους αγώνες και συνεχίζουμε ως εγγυητές της αργιθεάτικης συνοχής στην επόμενη μέρα.

Εγκαινιάζουμε μία νέα φιλοσοφία, στην «καρδιά» της οποίας συναντάει κανείς το πάθος να πετύχει η περιοχή μας προχωρώντας στην υπέρβαση που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Χαράσσουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό με την ορεινότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής. Ιεραρχούμε ως θεμελιώδη προτεραιότητα την πολυεπίπεδη και δραστική στήριξη των μόνιμων κατοίκων. Εν κατακλείδι, στοχεύουμε, όλοι μαζί, να βγάλουμε το Δήμο από το φοβικό απομονωτισμό του και να ξαναδώσουμε στην Αργιθέα την αυθεντικότητα, την αρχοντιά και την αίγλη των παλαιότερων γενιών.

Πυλώνες στοχοθεσίας:

 • Πρωταρχικό μέλημα οι μόνιμοι κάτοικοι.
 • Έμπρακτη στήριξη των οικογενειών που παραμένουν στην περιοχή.
 • Έμφαση στην καθημερινότητα, αντιμετωπίζοντας άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
 • Αντιμετώπιση της εσωτερικής προσπελασιμότητας & συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
 • Άρση του ψηφιακού και επικοινωνιακού αποκλεισμού.
 • Ενεργοποίηση όλων των απόδημων Αργιθεατών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 • Διασφάλιση ενεργού ρόλου στη νέα γενιά.
 • Αξιοποίηση των αναλλοίωτων φυσικών χαρακτηριστικών της Αργιθέας, ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης.
 • Θέσπιση της ορεινότητας, ως συγκριτικό στρατηγικό πλεονέκτημα.
 • Σεβασμός στο περιβάλλον.
 • Εξασφάλιση της βιωσιμότητας της περιοχής με βάση την αειφορία.
 • Κοινωνική μέριμνα, πρόνοια & φροντίδα για όλους.
 • Στήριξη του πρωτογενούς τομέα & της τοπικής επαγγελματικής δραστηριότητας.
 • Παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα, με έμφαση στη νεανική & γυναικεία στα πλαίσια της συνεργατικής λογικής & της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
 • Καθιέρωση της περιοχής ως κορυφαίο εναλλακτικό τόπο προορισμού και υπερτοπικό σημείο αναφοράς.
 • Διαμόρφωση «ταυτότητας» της περιοχής & των προϊόντων της, με στόχο την προοπτική άνθησης του αγροτουρισμού & των ήπιων μορφών τουρισμού.
 • Ισχυροποίηση του διεκδικητικού πλαισίου, της δικτύωσης & της παρουσίας του Δήμου στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 • Άντληση ευκαιριών από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 • Αξιοποίηση του πολιτιστικού, λαογραφικού & ιστορικού πλούτου, ως πυλώνα εξωστρέφειας και προβολής.
 • Υιοθέτηση συμμετοχικών μοντέλων διοίκησης & φιλοσοφίας συνεργιών.
 • Ειλικρινής συνεργασία με την Ομοσπονδία & τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.
 • Αναγνώριση της προσφοράς & των διαχρονικών αγώνων των διατελεσάντων αιρετών & εθελοντών στελεχών της περιοχής.
 • Εισαγωγή στοιχείων νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ στη διοικητική οργάνωση.
 • Εξασφάλιση της διαφάνειας & της χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.
 • Εμπιστοσύνη στο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.
 • Χρήση των ψηφιακών μέσων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάζονται τμηματικά οι συγκεκριμένες προτάσεις και τα ρεαλιστικά μέσα, που διασφαλίζουν την υλοποίηση των ανωτέρω αξόνων. Σήμερα, μπαίνουν τα θεμέλια Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, συνεπώς ζητούμε από όλους τους πολίτες να καταθέσουν προτάσεις, συμβάλλοντας στην αποδοτική εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανά χωριό. Σας καλούμε σε διαρκή διαβούλευση και συστράτευση, με αποκλειστικό γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της αγαπημένης Αργιθέας.

Καλή μας αρχή. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΙΣΧΥΡΗ ΑΡΓΙΘΕΑ.